BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Moderators: GSH, VSMIT, Red Devil, Commando

User avatar
GSH
Patch Creator
Posts: 2459
Joined: Fri Feb 18, 2011 4:55 pm
Location: USA
Contact:

BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by GSH » Sat Jul 30, 2016 1:03 am

There is a new sub-build of 1.3.7.1 to be installed over 1.3.7.1: download. This re-introduces 3D audio to BZ2, though with a different underlying library (XAudio 2).

To install: Unpack the contents of this .zip over a 1.3.7.1 install.

Note: if you get a missing DLL error on startup, please browse into the Redist\DX9 folder, and re-run the DirectX setup in there.

Major fixes since b131L : properly finds .ogg files that are loose on disk, adjustable reverb settings in SP/IA, adjustable doppler in bz2edit.exe builds, and sfx volume more consistently applied. Also, memory leak fix, .ogg vorbis crash, audio mixing polish work.

-- GSH

User avatar
Juggernaut
Thunderbolt
Posts: 189
Joined: Sun Mar 13, 2011 8:12 pm

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by Juggernaut » Sat Jul 30, 2016 1:59 am

Your download link is for 131p?
Specs:
Win 10 Pro 64bit OS
i5 3570K @4.5Ghz CPU
16GB DDR31600 Corsair RAM
MSI Z77A-G41 MOBO
Crucial 256GB SSD | 500GB WD HDD
EVGA REF GTX-970 4GB ACX 2.1 GPU
27" LG D2743 Cinema 3D IPS LED @1920x1080 60Hz
ASUS Xonar DGX APU
Cable Internet - 35Mb/6Mb

User avatar
GSH
Patch Creator
Posts: 2459
Joined: Fri Feb 18, 2011 4:55 pm
Location: USA
Contact:

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by GSH » Sat Jul 30, 2016 2:09 am

Fixed. Copy/pasta error.

-- GSH

User avatar
General BlackDragon
Flying Mauler
Posts: 2405
Joined: Sat Feb 19, 2011 6:37 am
Contact:

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by General BlackDragon » Fri Aug 05, 2016 12:14 am

Got this when trying to move my pilot in a map in the Editor in 130y.

Code: Select all

---- Battlezone II Log File ----
//=====================================================
App version: bz2edit 1.3.7.1+b131y Jul 28 2016 21:36:01
Windows version: Windows Version: 6.2.9200 '' PlatformID=2

Last few battlezone.log lines (may or may not be relevant):
DIAG|            runcodes:172  |19:01:39|99138  |[Edit] Entering run code [height]
DIAG|            iconsole:529  |19:12:08|728461 |[CONSOLE] Nothing left to undo
DIAG|            iconsole:529  |19:12:08|728628 |[CONSOLE] Nothing left to undo
DIAG|            iconsole:529  |19:12:08|728794 |[CONSOLE] Nothing left to undo
DIAG|            iconsole:529  |19:12:09|728944 |[CONSOLE] Nothing left to undo
DIAG|            iconsole:529  |19:12:09|729111 |[CONSOLE] Nothing left to undo
DIAG|            iconsole:529  |19:12:09|729294 |[CONSOLE] Nothing left to undo
DIAG|            runcodes:172  |19:13:12|792573 |[Edit] Entering run code [object]
(done)

Exception code: C0000005 (ACCESS VIOLATION) READING from 000016C2h
Message :  Exception
Error occurred at 8/4/2016 19:13:16.
D:\Development\Battlezone II 1.3 pb7\bz2edit.exe, run by BlackDragon.
D:\Development\Battlezone II 1.3 pb7\bz2edit.exe, run by BlackDragon.
CPU: 2 processor(s), AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+
     x86 Family 15 Model 107 Stepping 2
Process Memory :   1390 MB free out of   2048 MB total
Physical memory:    640 MB free out of   3327 MB total
Page(swap) file:   1248 MB free out of   6766 MB total
This exe is using 87 MB (101 MB dlmalloc), peak use 264 MB

Fault address:  00F44B51 01:000B3B51 D:\Development\Battlezone II 1.3 pb7\bz2edit.exe

Registers:
EAX:00000000
EBX:00000001
ECX:1DE8BA20
EDX:011A7384
ESI:17E0F440
EDI:17F62690
CS:EIP:001B:00F44B51
SS:ESP:0023:00DFDEE0  EBP:00DFDF48
DS:0023  ES:0023  FS:003B  GS:0000
Flags:00210246

Call stack:
Address  Offset1  Offset2  Module              SourceFile
00F44B51 +000B4B51 0000015B bz2edit          (bz2edit): : EditObject::ApplyMove

00F45F15 +000B5F15 00000396 bz2edit          (bz2edit): : EditObject::Process

010E9A2B +00259A2B 0000025C bz2edit          (bz2edit): : RunCodes::Process

00F41A9A +000B1A9A 0000000B bz2edit          (bz2edit): : EditHandler::Process

00F5199F +000C199F 00000089 bz2edit          (bz2edit): : MissionHandler::State::EditState::Process

010E9A25 +00259A25 00000256 bz2edit          (bz2edit): : RunCodes::Process

010E38E5 +002538E5 000000F7 bz2edit          (bz2edit): : Main::MessagePump

00F344B5 +000A44B5 00000052 bz2edit          (bz2edit): : AppStart

00F34A79 +000A4A79 00000211 bz2edit          (bz2edit): : HandledMain

00F30EB1 +000A0EB1 0000006B bz2edit          (bz2edit): : WinMain

00EDF097 +0004F097 00000125 bz2edit          (bz2edit): : __tmainCRTStartup

762895F4 +000195F4 00000024 KERNEL32         (KERNEL32): : BaseThreadInitThunk

77BB241A +0002241A 0000016A ntdll            (ntdll): : RtlCheckPortableOperatingSystem

77BB23E9 +000223E9 00000139 ntdll            (ntdll): : RtlCheckPortableOperatingSystem
Battlezone Classic Public Forums
*****General BlackDragon*****

FTM1K
Scrap
Posts: 8
Joined: Fri Jul 29, 2016 1:05 am

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by FTM1K » Sat Aug 06, 2016 8:18 am

Shooting your minigun at the ground floods the sound channels. Fix.

User avatar
GSH
Patch Creator
Posts: 2459
Joined: Fri Feb 18, 2011 4:55 pm
Location: USA
Contact:

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by GSH » Sat Aug 06, 2016 7:11 pm

Are sound channels supposed to be left unused? I'd take the opposite approach: if you should be able to hear it, then those sounds should be played. Miniguns make a lot of noise, therefore they should use channels.

-- GSH

FTM1K
Scrap
Posts: 8
Joined: Fri Jul 29, 2016 1:05 am

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by FTM1K » Sun Aug 07, 2016 1:16 pm

It didn't do it before. Why should it now?

The problem is that every 3d sound fills a new sound channel and occupies it forever and then audio gets weird. Meaning all my 64 sound channels get filled up pretty quickly and it stays like that permanently until you hit ESC and resume, now audio is back to normal until more sounds are created.

See my "How to improve 1.3" thread for deeper elaboration on this, amongst other important things that should definitely be taken into consideration.

User avatar
GSH
Patch Creator
Posts: 2459
Joined: Fri Feb 18, 2011 4:55 pm
Location: USA
Contact:

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by GSH » Tue Aug 09, 2016 2:03 am

Sorry, can't repro that bug. If I start 1.3.7.1y, start IA:Bridges, and fire at the air, the ground, or my recycler, the sound channels are usually in the 4-6 used of 64. No spamming of channels. Tried on 2 computers I have here. Both are Win10, one with an ASUS Xonar DG audio card, one w/ on-motherboard sound.

If you read the changelog, there is a new DirectX audio library in use for 1.3.7.1y -- the old one (DirectSound3D) worked fine but Microsoft removed support for DirectSound3D in Windows Vista and later. If you have an XP box, and a compatible sound card, 1.3.7.1 (and earlier) support 3D sounds. Now, XAudio2 is used, requiring new code to support 3D audio. If you turn the number of 3D sound channels down to zero, it should devolve to the same behavior as 1.3.7.1

I suggest you run the Redist\DX9_WebInstaller\dxwebsetup.exe to install any/all missing DirectX components. I also recommend you post the output of 'dxdiag' (search in your installed programs), and post more details about your system. If I can't repro it, then you need to provide more information and/or seek out other people with the same problem and try to find out what's in common.

-- GSH

FTM1K
Scrap
Posts: 8
Joined: Fri Jul 29, 2016 1:05 am

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by FTM1K » Tue Aug 09, 2016 9:21 pm

I think I'm doing something wrong here. How exactly do I install XAudio 2? I'm getting the white bar in options but UseXAudioSubmixVoice seems to make it work for me but with flooding the sound channels. A guide would be appreciated.

Otherwise ground explosions and impact sounds should be moved to 2D audio again instead of 3D. Because those only spam the channels for me.

User avatar
Red Devil
Recycler
Posts: 4395
Joined: Fri Feb 18, 2011 5:10 pm
Location: High in the Rocky Mountains

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by Red Devil » Tue Aug 09, 2016 9:47 pm

sounds like your install is jacked; try a clean install.
If given the truth, the people can be depended upon to meet any national crisis. The great point is to bring them the real facts - and beer.
Abraham Lincoln

Battlestrat, FE, G66, In The Shadows, Starfleet, Uler, & ZTV

Lifetime member of JBS and NRA

User avatar
GSH
Patch Creator
Posts: 2459
Joined: Fri Feb 18, 2011 4:55 pm
Location: USA
Contact:

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by GSH » Wed Aug 10, 2016 2:29 am

Let's try this slower.
I suggest you run the Redist\DX9_WebInstaller\dxwebsetup.exe to install any/all missing DirectX components.
You didn't say you did this, and no indication you didn't know what it meant. So, in Windows Explorer (default hotkey: Windows-E) locate your BZ2 1.3.7.1 install folder. Then browse into the Redist folder. Then the DX9_WebInstaller folder. In there, you should see a file named "dxwebsetup.exe" or "dxwebsetup" if filename extensions are turned off. Run that dxwebsetup.exe by double-clicking on it. Follow all prompts. Rebooting at the end is recommended.

Once that is done, after starting up BZ2 -- just to the pilot login screen is fine -- exit out. Look in [My] Documents\My Games\Battlezone II for the most recent Battlezone log file -- type of "Text Document." Post it here and/or PM it to me.

-- GSH

FTM1K
Scrap
Posts: 8
Joined: Fri Jul 29, 2016 1:05 am

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by FTM1K » Thu Aug 11, 2016 12:01 am

It says no installation is necessary.

User avatar
General BlackDragon
Flying Mauler
Posts: 2405
Joined: Sat Feb 19, 2011 6:37 am
Contact:

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by General BlackDragon » Thu Aug 11, 2016 12:37 am

It doesn't hurt to install anyway.

Get the Log file?
Battlezone Classic Public Forums
*****General BlackDragon*****

User avatar
GSH
Patch Creator
Posts: 2459
Joined: Fri Feb 18, 2011 4:55 pm
Location: USA
Contact:

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by GSH » Thu Aug 11, 2016 9:44 pm

Also, all of the above assumes you're running a Microsoft Windows OS. If you're using WINE on Linux/*BSD/other, you need to mention so.

-- GSH

Commando
Flying Mauler
Posts: 2176
Joined: Fri Feb 18, 2011 6:41 pm

Re: BZ2 1.3.7.1-b131y posted

Post by Commando » Thu Aug 11, 2016 10:31 pm

Vearie reports that his media keys, on his keyboard, are not working with y.

They worked in previous bz2 versions.

Post Reply